Elektromos kisgépek, kéziszerszámok szigetelés vizsgálata

Más néven: Elektromos kisgépek, kéziszerszámok érintésvédelmi ellenőrzése.

Az elektromos kisgépek és villamos kéziszerszámok csatlakoztatva vannak a villamos hálózathoz, kézben tartva használjuk, vagy szabadon megváltoztathatjuk az üzemeltetés helyét.
Például: gyorsvágó, hő-légfúvó, sarokcsiszoló, betonkeverő, hegesztőgép, kézi gyalu, hosszabbító, csiszológép, fúrógép, vésőgép, köszörűgép, kompresszor, rezgőfűrész…
Az elektromos kisgépeket, kéziszerszámokat nagy igénybevételnek tesszük ki használatuk közben (például: leejtjük,  többször kihúzzuk, bedugjuk a villásdugóját) és így ezek bizony meghibásodhatnak (pl.: elszakadhat az elektromos kábel vagy megsérülhet a szigetelése, szennyeződések rakódnak rá, eltörhet az elektromos csatlakozó vagy a szigetelő burkolat).
Az olyan meghibás, mely szabad szemmel nem látható, csak és kizárólag speciális műszeres vizsgálattal deríthető ki.
A felülvizsgálatot minden olyan cégnek el kell végeztetnie, aki villamos kisgépeket és nem helyhez kötött villamos berendezéseket üzemeltet vagy bérbe ad.

Ezt a  felülvizsgálatot a 14/2004. (IV.19.) rendelet teszi kötelezővé, ezért az üzemeltetőknek minimum évente el kell végeztetni. 
A felülvizsgálat hiánya munkavédelmi vétség.

Vizsgálati jegyzőkönyv és tartalma
A szigetelés vizsgálatot műszeres méréssel és szemrevételezéssel végezzük. 
A helyszíni mérések után, gépenként minősítő irat készül, mely tartalmazza, a megvizsgált elektromos kisgép – kéziszerszám szigetelésének megfelelőségi igazolását.
A helyszíni mérés és felülvizsgálat után a jegyzőkönyv az érvényben lévő előírásoknak és szabványoknak megfelelően készül.