• Kezdőlap
  • Emelőgép felülvizsgálatok
  • Emelőgép időszakos felülvizsgálatok

Emelőgép időszakos felülvizsgálatok

Fővizsgálat
Szerkezeti vizsgálat
Biztonságtechnikai vizsgálat

A vizsgálatok szükségességét a Munkavédelmi Törvény a kapcsolódó Rendeletek és az Emelőgép Biztonsági Szabályzat határozza meg, tehát kötelező.

Fővizsgálat:
A Fővzsgálat olyan, mint az autóknál vagy egyéb közúti járműveknél a műszaki vizsga. 
A vizsgálat során az  előírások és 
vonatkozó szabványok szerint kell az adott gép teljes működését, terhelhetőségét, szerkezetének állapotát... műszaki szempontok alapján ellenőrizni.

A Fővizsgálat gyakoriságát az üzemi csoportszám alapján (9, 12, 18, 21, vagy 24 havonta) kell elvégeztetni Emelőgép Szakértővel (G-D-36). A vizsgálatok sorrendben úgy alakulnak, hogy egy Fővizsgálat után két Szerkezeti vizsgálat következik (ez a ciklus periódikusan ismétlődik) és ez a gép üzemeltetése során végig ilyen módon történik.
Az üzemi csoporszámot a működési időfokozat és a terhelési tényező függvényében egy meghatározott képlettel kell kiszámolni a vonatkozó szabvány alapján (melyet Szakértő vagy Ügyintéző végez).

A helyszíni vizsgálat után jegyzőkönyv készül, mely a megállapításokat, feltárt hibákat, hibák kijavítására javaslatot és a megfelelőség minősítését tartalmazza.
A Fővizsgálat bejegyzésre kerül az ememlőgép naplóba.
Fontos, hogy minden jegyzőkönyvet meg kell őrizni a gép selejtezéséig, vagy eladásáig.

Szerkezeti vizsgálat:
A Szerkezeti vizsgálat szintén olyan mint az autóknál a műszaki vizsga.
A vizsgálat annyiban különbözik a Fővizsgálattól, hogy túlterhelési vizsgálatot ekkor nem kell végezni, de a szerkezeti egységek épségét, gép működését az összes mozgástartományban, hidraulika részeinek épségét - működését... ugyan úgy ellenőrizni kell.

A Szerkezeti vizsgálat gyakoriságát az üzemi csoportszám alapján (3, 4, 6, 7, vagy 8 havonta) kell elvégeztetni. A vizsgálatok sorrendben úgy alakulnak, hogy két szerkezeti vizsgálat után egy Fővizsgálat következik (ez a ciklus periódikusan ismétlődik).
Az üzemi csoportszámot a működési időfokozat és a terhelési tényező függvényében egy meghatározott képlettel kell kiszámolni a vonatkozó szabvány alapján (melyet Szakértő vagy Ügyintéző végez).

A helyszíni vizsgálat után jegyzőkönyv készül, mely a megállapításokat, feltárt hibákat, hibák kijavítására javaslatot és a megfelelőség minősítését tartalmazza.
A Szerkezeti vizsgálat bejegyzésre kerül az emelőgép naplóba.
Fontos, hogy a jegyzőkönyvet meg kell őrizni a gép selejtezéséig vagy eladásáig.

Biztonságtechnikai vizsgálat:
A Biztonságtechnikai vizsgálat tulajdon képp munkavédelmi és műszaki szempontú vizsgálat melyet az üzembe helyezéstől kezdve 5 évenként el kell végeztetni.
A vizsgálat során ellenőrizni kell: a gép a gyártáskori állapotnak megfelel e, nem lett e átalakítva, kezelő és vezérlő szervek épségét - működését, munkavédelmi figyelmeztető feliratok matricák színjelölések épségét, műszaki szempontból a gép teljes működését működtethetőségét..., valamint a gép megfelel e a vonatkozó Biztonságtechnikai előírásoknak.
Biztonságtechnikai vizsgálatot (legalább) középfokú munkavédelmi képesítéssel rendelkező Emelőgép Szakértő G-D-36 végezheti.

A helyszíni vizsgálat után jegyzőkönyv készül, mely a megállapításokat, feltárt hibákat, hibák kijavítására javaslatot és a megfelelőség minősítését tartalmazza.
A Biztonságtechnikai vizsgálat bejegyzásre kerül az emelőgép naplóba.
Fontos, hogy a jegyzőkönyvet megg kell őrizni a gép selejtezéséig vagy eladásáig.