• Kezdőlap
  • Elektromos felülvizsgálatok
  • Érintésvédelem időszakos felülvizsgálata

Érintésvédelem (időszakos) szabványossági felülvizsgálata

Mi az érintésvédelem:

A megfelelő érintésvédelem megakadályozza a villamos berendezések-gépek feszültség alatti részeinek véletlen érintését, azért, hogy meghibásodása esetén se okozzon áramütést.
Sajnos a használat következtében az elektromos berendezések is sérülnek, ami által áramütést okozhatnak.
Az áramütés elkerülésének érdekében a villamos berendezések üzemeltetése olyan műszaki és biztonsági előírások betartását követeli meg, melyek elengedhetetlenek a biztonságos üzemszerű használat érdekében. 

Az érintésvédelem felülvizsgálata törvényben és rendeletekben előírt kötelezettség.

Érintésvédelmi felülvizsgálat:

Az érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálat a villamos berendezések megfelelőségét vizsgálja az érvényes előírások és vonatkozó szabványok előírásai szerint.
A helyszínen műszeres méréssel végezzük a villamos berendezések vizsgálatát a létesítéskor érvényben lévő vonatkozó szabványok és előírások szerint.

A 14/2004.(IV.19) FMM rendelet a villamos berendezés üzembe helyezése előtt, valamint előírt, rendszerességgel határozza meg az érintésvédelem időszakos ellenőrzését, ellenőriztetését. Kötelező felülvizsgálat.

Időszakok:

  • Hordozható villamos gépek, kéziszerszámok:                  1 évente
  • Épületek (KLÉSZ hatálya alá tartozó):                                  6 évente
  • Minden egyéb villamos berendezésen:                             3 évente
Érintésvédelmi minősítő irat és tartalma:
Az érintésvédelmi vizsgálatról érintésvédelmi minősítő irat készül, mely tartalmazza, a megvizsgált villamos berendezések adatait és megfelelőségének igazolását, valamint a minősítést.
Melléklete az érintésvédelmi jegyzőkönyv, mely részletesen tartalmazza az érintésvédelmi mérés eredményeit és a minősítéseit.
A helyszíni mérés és felülvizsgálat után a jegyzőkönyv készül.